AVELSMÅL

OCH PRINCIPER


Vi är en liten kennel där våra hundar lever tillsammans med oss som failjemedlemmar. Målsättningen med vår avel är att få fram sociala och trevliga hundar med en stor portion nyfikenhet och leklust. Vi tycker att det är viktigt att rasen förblir en aktiv och arbetande hund och värdesätter rasens allsidighet högt.

För oss är den ultimata Aussien en hund som med gläde och energi deltar i olika former av aktivitet, en lojal vän och arbetskamrat och en hund som kan anpassa sig till de olika situationer som en aktiv vardag innebär.

Vi lägger stor vikt vid valet av avelsdjur och avlar endast på hundar som är HD- och ED-röntgade, metalbeskivna, ögonlysta och exteriörbedömda. Vi tar även hänsyn till föräldradjurens syskon och föräldrar och gör endast kombintioner som vi tror på och som vi själva skulle vilja köpa en hund ifrån.

I de fall de tilltänkta föräldrarna har valpar sedan tidigre ser vi givetvs även till deras hälsa samt prov- och testresultat.

Det ligger mycket tid och engagemang bakom en valpkull och vi planerar bara valpkullar när vi känner att vi har hittat föräldrar vi tror kan tillföra något och när vi har möjighet att lägga den tid som vi verkligen vill investera i valparna.

Våra valpar växer upp i hemmiljö och får tidig vänja sig vid vardagliga ljud och sysslor såsom dammsugning och andra bestyr. Första veckorna spenderar dom i lugn och ro i valplådan tillsammans med sin mamma och så fort de blir så stora att de börjar kräva lite mer plats så flyttar dom in i valphagen.

Under valparnas uppväxt får de tillgång till massvis av olika leksaker och de får lära sig att vistas på många olika typer av underlag. När vädret tillåter är valparna ute så mycket det går.

Övriga hundar i flocken får börja träffa valparna när de är några veckor gamla, ungefär samtidigt som valparna flyttar in i valphagen.

Innan valparna flyttar har de alltid provat på att åka bil några gånger och har dessutom fått börja följa med på kortare små utflykter utanför tomten.